Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 21 februarie 2018

Între aroganță și ignoranță limita este fluidă!

   Frizerii și coafezele nu se pot abține! Pur și simplu frizerii și coafezele care au reușit să pună ban pe ban și să pătrundă în parlament nu se pot abține, nu-și pot da peste mână și nu înțeleg că gândind așa fac de râs o meserie altfel onorabilă! S-au gândit așadar dumnealor doamna Lenuța și cu domnu` Nelu împreună cu tanti Nela de la curățenie cum să facă să ușureze soarta românilor în relațiile lor cu băncile și, în maniera bine știută care-i învață încă din timpul uceniciei că un ciubuc de zece lei este de două ori mai mare decât un ciubuc de cinci lei, își bagă foarfecile în piața liberă încercând să stabilească o dobândă maxim admisă în cuantum de nu contează cât! 
   De ce nu contează?
   Pentru că urmând exemplul dat de aceeași lucrători din saloanele de înfrumusețare cu programul prima casă, băncile se vor alinia cu toatele la nivelul maxim admis al dobânzii! Adică, dacă acum la carduri de credit găsești dobânzi de la circa 10% și până la 20%, odată cu stabilirea unui nivel „legal” de x%, toată lumea va percepe acest x%: și atât!
   Așadar de ce și cui folosește noua propunere legislativă din comisia economică? 
   Propunere provenită paradoxal de la un liberal care o prezintă ca pe o formă de protecție a cetățeanului în fața băncilor!

   Ω

   Nu cu foarte mulți ani în urmă, dobânda la carduri de credit depășea trei procente pe lună!
   Nu a intervenit nimeni (piața încă nu era interesantă).
   Piața CC s-a dezvoltat liberă și de capul ei și, pe măsură de CC-urile s-au înmulțit odată cu emitenții lor, dobânzile au scăzut la sub UNU la sută pe lună și ar continua să scadă împreună cu alte facilități de plată pentru posesorii lor (perioada de grație, de exemplu).
   Intervenția „statului cu foarfeci și bocanci” în orice domeniu duce la perturbarea funcționării acestuia: cardurile de credit sunt doar un exemplu!

   Așadar, mecanismele care autoreglează piața de orice fel sunt simple și subtile dar cu siguranță printre ele nu se numără și mercurialul: nu doar că manichiuristele nu trebuie să-și bage deștele în probleme financiare, dar chiar și șefii de unitate trebuie să învețe că dacă în loc de 
„nu luăm ciubuc” 
ar scrie 
„ciubucul minim 5 lei” 
ar rămâne fără clienți! 
   Sper nu doar ca această aberație pseudo populistă să nu treacă, dar și ca programul prima casă să fie desființat sau suma acordată să fie înjumătățită: atunci vom vedea noi prețuri, mult mai umane ...

   În concluzie: 
propunerea legislativă deși prezentată cu fundă roz este atât de dăunătoare masei mari 
a populației încât nu pare făcută din ignoranță ci cu bună știință! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu